Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009 στις 20:30 πόλεις και χωριά σε ολόκληρο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα – την Ώρα της Γης– στέλνοντας ένα ισχυρό παγκόσμιο μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε περισσότερες από 1000 πόλεις του πλανήτη αναμένεται να συμμετάσχουν στη φετινή «Ώρα της Γης». Με αυτόν τον τρόπο θα σταλεί ένα μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου, λίγους μήνες πριν την Παγκόσμια Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη το 2009, ότι απαιτούμε τη δέσμευσή τους για δράσεις που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, προς όφελος του πλανήτη.
Η ώρα της Γης είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Στόχος είναι να φανεί ότι το κλίμα είναι στο χέρι μας! Η μεμονωμένη δράση του καθενός μας αν λάβει μαζικές διαστάσεις μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και να αλλάξει τον πλανήτη μας προς το καλύτερο.
Μνημεία που αποτελούν παγκόσμια σύμβολα όπως ο Παρθενώνας και ο ιερός βράχος της Ακρόπολης, αλλά και εθνικά τοπόσημα, όπως το κτίριο του ελληνικού Κοινοβουλίου και ο λόφος του Λυκαβηττού στην Αθήνα, ο Λευκός Πύργος και η Καμάρα στη Θεσσαλονίκη και δεκάδες άλλα ιστορικά κτίρια και τοποθεσίες θα σκοτεινιάσουν, και θα στείλουν ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι Ελληνικές πόλεις έρχονται να προστεθούν σε ένα διαρκώς αυξανόμενο κατάλογο πόλεων μεταξύ των οποίων το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Πεκίνο, το Μπουένος Άιρες, η Κωνσταντινούπολη, η Μόσχα και το Παρίσι.
Δεν χρειάζεται να κλείσουμε τον γενικό διακόπτη του ρεύματος αλλά να σβήσουμε μόνο τα φώτα και όλες τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε και παραμένουν σε κατάσταση αναμονής, ώστε να κάνουμε μια δήλωση και κυρίως μια αρχή για αλλαγή των καθημερινών μας συνηθειών μακροπρόθεσμα. Έχει υπολογιστεί πως αν για έναν χρόνο κάθε ελληνικό νοικοκυριό έσβηνε τις συσκευές που διατηρεί σε κατάσταση αναμονής, θα μπορούσε να ηλεκτροδοτηθεί ένα ολόκληρο νησί σαν την Λέσβο για έναν ολόκληρο χρόνο!
Όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή και να έχουν πλήρη ενημέρωση για την ώρα της Γης, μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.earthhour.org/greece.