Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Η ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων φέρνει φορολογικές εκπτώσεις

Ένα άρθρο στα πλαίσια  ενημέρωσής της εταιρείας  ΠΡΙΣΜΑ Α.Ε. ( ενεργειακοί υαλοπίνακες).


Οδηγίες για την έκδοση βεβαιώσεων δαπανών που αφορούν σε επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων προς φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», παρέσχε το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, οι… φορολογούμενοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου τους «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» προκειμένου να τύχουν της φορολογικής έκπτωσης που προβλέπεται από τον νόμο θα πρέπει να παραλαμβάνουν από τις τράπεζες και να συνυποβάλλουν με τη φορολογική τους δήλωση έξι δικαιολογητικά.
Τα δικαιολογητικά ορίζονται με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 38 του ν.4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α’), το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα της παρ.1 του ιδίου άρθρου μειώνεται κατά ποσοστό 10%, μεταξύ άλλων, για το ποσό της δαπάνης για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που εντάσσονται σε έργα του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).
Πρόκειται για μία σειρά από επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, όπως αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου, αλλαγή εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού χρήσης καύσιμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, αγορά και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών, καθώς και αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θερμομόνωση σε υφιστάμενα κτίρια, δαπάνη για διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης.
Το ποσό της δαπάνης της περίπτωσης αυτής επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 3.000 ευρώ. Τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή για δαπάνες που πραγματοποιούνται από 01.01.2011 και μετά.
Πέραν αυτών και σύμφωνα με τον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» του υπουργείου Περιβάλλοντος παρέχεται μέσω των συνεργαζόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, άτοκο δάνειο και επιχορήγηση σε αναλογία 65% – 35% ή 85% – 15% ανάλογα με τις κατηγορίες αναβάθμισης στις οποίες εντάσσονται οι ωφελούμενοι βάσει του εισοδήματός τους για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα.
Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά αίτηση ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η διατήρηση των παραστατικών δαπανών για τις πραγματοποιούμενες ενεργειακές παρεμβάσεις, από τον ωφελούμενο του προγράμματος, κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να καταστούν δυνατοί επιτόπιοι έλεγχοι από τα αρμόδια εθνικά ή Κοινοτικά ελεγκτικά όργανα. Κρίνεται επίσης απαραίτητη προκειμένου να εντοπισθεί το τμήμα των δαπανών για το οποίο δεν έχουν λάβει ενίσχυση και να τύχει της φορολογικής έκπτωσης που προβλέπεται από τις διατάξεις της περ. ιδ’ της παρ. 4 του άρθρου 9 του ΚΦΕ.
Τα έξι δικαιολογητικά
Για να είναι δυνατή η παροχή του πιο πάνω φορολογικού κινήτρου, θα πρέπει να χορηγείται από τα συνεργαζόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βεβαίωση δαπανών στους φορολογούμενους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», στην οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα εξής στοιχεία:
1. Τα στοιχεία του προσώπου για το οποίο καταβλήθηκε η δαπάνη.
2. Το συνολικό ποσό της δαπάνης για το οποίο υποβλήθηκαν δικαιολογητικά.
3. Τα στοιχεία του εκδότη, ο αριθμός και η ημερομηνία της απόδειξης παροχής υπηρεσιών, της απόδειξης λιανικής πώλησης (ή του τιμολογίου) στην οποία αναγράφεται το ποσό της δαπάνης για την επέμβαση ενεργειακής αναβάθμισης.
4. Το ποσό της δαπάνης που καλύφθηκε από επιχορήγηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον».
5. Το συνολικό υπόλοιπο ποσό της δαπάνης με το οποίο επιβαρύνεται ο ίδιος ο φορολογούμενος/ωφελούμενος του προγράμματος.
6. Ότι τα ανωτέρω ποσά αφορούν δαπάνες που αναφέρονται περιοριστικά στις διατάξεις της περ. ιδ’ της παρ. 4 του άρθρου 9 του ΚΦΕ…
Τ