Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ: Μύθος και πραγματικότητα.



Πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και το πόσο εύκολο (ή δύσκολο) και δαπανηρό (ή όχι) είναι να επιτευχθεί αυτή.
Το σίγουρο είναι ότι εάν μιλάμε για μία προυπάρχουσα κατασκευή, η ευκολότερη, γρηγορότερη, φθηνότερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση είναι η αλλαγή των υαλοπινάκων με σύγχρονους ενεργειακούς υαλοπίνακες τελευταίας γενεάς οι οποίοι είναι σε θέση να προσφέρουν θερμομόνωση ισάξια με αυτήν μιας σύγχρονης τοιχοποιίας.
 Η απλούστερη εφαρμογή υαλοπινάκων η οποία κυριάρχησε μέχρι και την δεκαετία του 1980 ήταν οι μονοί απλοί υαλοπίνακες, οι οποίοι ουσιαστικά δεν προσέφεραν τίποτα περισσότερο από αυτό που προσέφεραν οι υαλοπίνακες από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν στις ανθρώπινες κατασκευές από τον 10ο πχ αιώνα :
  • προστασία από τα καιρικά φαινόμενα,
  • επαφή με το φυσικό περιβάλλον / είσοδο του φυσικού φωτός,
  • υποτυπώδη θερμομόνωση (Συντελεστης θερμοπερατοτητας U= 5,7 w/m² ºC)
 Η εξέλιξη της τεχνολογίας έδωσε τους διπλούς απλούς υαλοπίνακες οι οποίοι βελτίωσαν την θερμομόνωση κατά 80% περίπου (συντελεστής θερμοπερατοτητας U= 3,2 w/m² ºC).
 Παρόλα αυτά η παγκόσμια ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τις δυσμενείς παγκόσμιες οικολογικές εξελίξεις, κατέστησαν τους διπλούς απλούς υαλοπινάκες παρωχημένους μέσα σε δύο μόλις δεκαετίες (σε σχέση με τις τρείς χιλιετίες που χρειάστηκαν για τους μονούς απλούς).
Η σύγχρονη ανάγκη βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων οδήγησε την παγκόσμια βιομηχανία παραγωγής υαλοπινάκων στην κατασκευή των σύγχρονων διπλών ενεργειακών υαλοπινάκων ελέγχου ηλιακής ακτινοβολίας (Low-e Solar Control). Οι υαλοπίνακες αυτοί κατόρθωσαν να βελτιώσουν την θερμομόνωση σε σχέση με τους απλούς διπλούς κατά 200% περίπου (Συντελεστης θερμοπερατοτητας U= 1,0 w/m² ºC) και κατά 400% περίπου σε σχέση με τους απλούς μονούς!!!
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι κατά την παραγωγή ενός τετραγωνικού μέτρου διπλού ενεργειακού υαλοπίνακα απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα 20kg διοξείδιο του άνθρακα ενώ ο ίδιος υαλοπίνακας εξοικονομεί τουλάχιστον 120kg διοξειδίου του άνθρακα ετησίως καθόλη την διάρκεια της ζωής του (λόγο της εξοικονόμησης ενεργείας στην οποία συμβάλλει).
Εν’ τούτοις η επικέντρωση στον συντελεστή θερμοπερατότητας και μόνο, είναι το λιγότερο παραπλανητικό για θερμά κλίματα όπως της Ελλάδος. Σε τέτοια κλίματα, το ζητούμενο είναι η συνεχής θερμομόνωση τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Αυτό επιτυγχάνεται με την μείωση του συνόλου της ηλιακής ενέργειας που επιτρέπει ο υαλοπίνακας να εισέλθει στο κτίριο. Αυτό ακριβώς είναι αυτό το οποίο έχει κατορθώσει να επιτύχει η σύγχρονη τεχνολογία των υαλοπινάκων. Ενας σωστός ενεργειακός υαλοπίνακας τελευταίας γενεάς οφείλει να κρατάει την ζέστη μέσα στο σπίτι το χειμώνα ενώ το καλοκαίρι, αντιστρέφοντας την δράση του, να την κρατάει έξω. Ο συντελεστής που εκφράζει την ιδιότητα αυτή είναι ο ηλιακός συντελεστής (g-factor). Οσο χαμηλότερος είναι ο συντελεστής αυτός τόσο καλύτερη η απόδοση του υαλοπίνακα το καλοκαίρι.
Ολα αυτά φυσικά χωρίς να εμποδίζουν το φυσικό φώς να εισέλθει στο κτίριο, με αποτέλεσμα την άσκοπη δαπάνη για φωτισμό.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι το μεγαλύτερο από τα επιτεύγματα της παγκόσμιας βιομηχανίας υαλοπινάκων είναι, ότι σε αντίθεση με τον ΜΥΘΟ που θέλει κάθε καινούργια τεχνολογία αιχμής να περνά στον καταναλωτή σε ένα δυσβάσταχτο κόστος όπου μόνο λίγοι να μπορούν να απολαύσουν, στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν ισχύει!!
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ είναι ότι το κόστος απόκτησης (είτε για αντικατάσταση υπαρχόντων είτε για πρωτογενή τοποθέτηση) μίας σωστής ενεργειακής υάλωσης για ένα τυπικό διαμέρισμα δεν ξεπερνά τα 1000 – 1500 €!!!
Σύμφωνα με μελέτες η διαφορά του κόστους κτήσης, μεταξύ αυτών των υαλοπινάκων και των απλών διπλών, αποσβένεται σε ένα περίπου έτος. Αυτό σημαίνει ότι από το δεύτερο έτος και μετά, και για όλο τον χρόνο ζωής του κτιρίου, οι ενεργειακοί υαλοπίνακες πρακτικά συνεισφέρουν στον οικογενειακό προυπολογισμό!
Τέλος πρέπει να τονιστεί ότι, για τους ενεργειακούς υαλοπίνακες τελευταίας γενεάς,  πρακτικά δεν υπάρχει όριο ζωής ενώ δεν απαιτούν απολύτως καμμία ειδική συντήρηση πέρα του τυπικού καθαρισμού όπως και όλοι οι απλοί υαλοπίνακες.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων Βιοτεχνών Υαλοπινάκων προτρέπει τους καταναλωτές να εμπιστεύονται για την προμήθεια τέτοιου είδους υαλοπινάκων ΜΟΝΟτους πιστοποιημένους εμπόρους υαλοπινάκων που αποτελούν την εγγύηση για την σωστή εφαρμογή ενός τόσο τεχνολογικά εξελιγμένου προιόντος..
Εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα της ασφάλειας των πολιτών από θραύσεις υαλοπινάκων καθώς και η πυρασφάλεια.
Θα πρέπει να γίνει συνείδηση στους καταναλωτές ότι το ισχυρότερο δομικό υλικό της οικοδομής πρέπει να διαχειρίζεται απο τους ειδικούς με γνώση και μελέτη σε κάθε περίπτωση.
___________